Alkuperäiset opetustilat eivät enää palvelleet nykyistä opetussuunnitelmaa ja sen asettamia tavoitteita tiloille. Olemassa olevan rakennusmassan sisään tehtiin peruskorjauksen yhteydessä muunneltavia ja entistä joustavampia oppimisympäristöjä uuden opetussuunnitelman hengessä.
Perusparannuksen yhteydessä ei tehty muutoksia rakennuksen julkisivuihin, vesikatolle toteutettua ilmanvaihtokonehuoneen laajennusta lukuunottamatta. Konehuoneen laajennus sekä muut talotekniset muutokset pyrittiin toteuttamaan mahdollisimman huomaamattomasti, alkuperäiseen arkkitehtuuriin sopeutuen. Sisäpintojen materiaaleissa ja värityksessä noudatettiin rakentamisajalle tunnuksenomaisia materiaaleja ja värejä.
Tilojen kannalta ensisijaisen tärkeää oli edesauttaa opetusryhmien yhdistämistä ja samanaikaisopettajuutta. Tätä toteutettiin opetustilojen yhdistämistä ja muunneltavuutta parantavin ratkaisuin kuten siirtoseinillä tilojen välillä ja monikäyttöisellä, muunneltavalla kalustuksella. Kokonaisuuden toiminnallisuutta parannettiin myös muuttamalla aiempi talonmiehen asunto oppilashuollon tiloiksi. Keskeisaula, auditorio ja ruokala korostuvat entisestään parantuneen toiminnallisuuden myötä, ja muodostavat koulun sydämen. Näyttämön ja auditorion monikäyttöisyyttä lisättiin mahdollistamalla niiden hyödyntäminen samanaikaisesti myös opetuskäytössä.
Koulupiha uusittiin henkilökunnan ja oppilaiden toiveita kuunnellen. Tuloksena syntyi erilaisen oppimisen mahdollistava koulu, jonka ympäristöstä löytyy myös kaikille lähiseudun asukkaille tarkoitettua yhteistä tilaa. Havukosken koulun pihalla on esimerkiksi trampoliini, kuntosalilaitteita, parkour-alue ja iso kiipeilyteline. Myös oppimisympäristöjä myös laajennettiin ulkotiloihin: välituntipihalle toteutettiin uusi amfiteatterihenkinen porras ulko-opetusta varten.